Fler och fler upplever att gluten är problematiskt i kosten. Även de som inte uppvisar en glutenallergi kan de märka att de mår dåligt efter att ha ätit gluten. För dig som är riktigt allergisk kan gluten dock innebära mycket allvarliga hälsoproblem om du får i dig det. Det är inte så svårt att lära sig laga glutenfri mat. Gluten finns i många olika sädesslag och är dessutom tillsatt i många färdiga produkter. Det gäller att veta vad som innehåller gluten och vara uppmärksam på när Experterna svarar på frågor om gluten. Du kan idag hitta många olika glutenfria produkter på speciella hyllor i matbutiken, men det finns även mjölalternativ du kan använda om du vill baka själv.

Olika glutenfria recept

Triticum_monococcum0Det finns vissa sorters mjöl som används för att laga glutenfritt bröd och andra bakverk. Mandelmjöl, bovete, kokosmjöl och psyllium är några av alternativen. Det kan vara svårt att få till rätt konsistens på bakverken, men det kräver bara lite övning. Det finns även glutenfri mjölmix att köpa i de flesta matbutiker. På förpackningarna hittar du ofta recept, vilket underlättar bakningen hemma. När du ska laga annan mat är det inte särskilt svårt att komma på recept som är glutenfria. Du kan oftast utesluta gluten helt, till exempel genom att ersätta vetemjöl till bland annat såsredning med maizena, använda glutenfri pasta istället för vanlig pasta och servera mer färska grönsaker och opanerat, tillagat kött. Du kan bland annat Tillaga en kyckling i hemmet med några enkla steg, och som är garanterat glutenfri. Det är många saker som man kanske inte tänker på faktiskt innehåller gluten, som till exempel sojasås, öl och diverse godis.

Äta ute som glutenallergiker

Att äta ute på restaurang kan vara svårt när man är glutenallergiker. En hel del restauranger erbjuder glutenfri mat idag, men kan inte garantera att utrustningen som de tillagar maten med är helt fri från spår av gluten. Det kan till exempel användas samma stekpannor, kärl eller förvaringsutrymmen till vanlig mat och glutenfri mat. Det kan leda till att spår av gluten hamnar i rätten, även om maten i sig är glutenfri. Har du en svår allergi kan det verka helt omöjligt att gå ut och äta, men så är det inte. Det är viktigt att läsa på så du Lär dig mer om glutenintolerans. Då kan du meddela restaurangen du vill gå till exakt vad som händer om du får i dig gluten. Det går självklart att hitta restauranger som är ansvarsfulla när det kommer till allergier, och är du bara tydlig med din allergi bör det inte vara några problem att äta ute. Gå på rekommendationer från andra glutenallergiker om restauranger som serverar glutenallergiker.