Att vara glutenintolerant idag behöver inte betyda att man måste avstå bröd helt och hållet, eftersom det idag finns en mängd glutenfria alternativ till vetemjöl som kan användas i nästan all form av bakning. Dessutom är de flesta av dessa mjölsorter tillgängliga på alla någorlunda välsorterade matbutiker.

Ett mjöl som till exempel passar för pannkakor, redningar och andra typer av kakor är bovetemjöl. Bovetemjöl görs på skalat bovete, en växt som nära släkt med rabarber och harsyra. Bovetemjöl är basiskt, och är således milt för magen. Man bör dock tänka på att bovetemjöl kan ha en ganska speciell bismak, varför man inte bör använda uteslutande bovete i sin bakning eller sina maträtter, utan blanda ut det med andra typer av glutenfritt mjöl.1280px-Mochiko

Man kan till exempel blanda ut bovetemjölet med rismjöl. Rismjöl görs, som namnet antyder, på ris, mer specifikt långkornigt ris. Rismjölet passar bra som utblandningsmjöl eftersom det inte ger så mycket smak på egen hand. En nackdel med rismjöl är dock att det är en kolhydratskälla, samtidigt som det är mycket finfördelat. Det gör att det kommer att påverka blodsockret i stor utsträckning.

Om man vill ha en mjölsort med färre kolhydrater än traditionellt vetemjöl ska man därför istället välja kokosmjöl. Kokosmjöl kan användas för att ge extra fibrer till allt från bröd och kakor till smoothies och yoghurt. Det man bör tänka på är dock att kokosmjöl innehåller mer fett än vanligt mjöl, och suger åt sig mer vätska. Kokosmjöl passar därför bäst till bakverk där man vill ha en fastare deg. En mjölsort som passar bra att blanda med kokosmjöl i bakverk, för att ge mjölet bättre bakegenskaper, är mandelmjöl. Mandelmjöl på egen hand passar särskilt bra till bakelser och tårtor.

När du har bakat en kaka eller något annat gott med någon av dessa glutenfria mjölsorter vill du självklart kunna sjunka ner i en bekväm soffa för att avnjuta din skapelse. Om du inte har en sådan soffa hemma ska du gå in på Furniturebox.se, där det finns ett stort utbud av soffor för alla smaker och stilar. Där kan du hitta en soffa som passar just dig och din glutenfria fikastund.