I många blogginlägg och tidningsartiklar som handlar om förändringar av livsstil och att må bra läser vi om allt från glutenintolerans, IBS och till andra problem relaterade till födointag och matspjälkningsproblem. En del tror att det inta alltid är glutenet som är boven vid magbesvär. Personer som lider av IBS kan vara behjälpta av att äta enligt en diet som är utvecklad av Monash-universitetet i Australien. Dieten kallas kort och gott för FODMAP. För de personer som inte lider av celiaki tycks det vara FODMAPs som orsakar magproblem, inte gluten.

 

IBS
Som sagt många främst kvinnor lider av IBS. IBS står för Irritable Bowel Syndrome och är en funktionell mag- och tarmstörning som kan vara smärtsam för den som är drabbad. Sjukdomen kallas ibland för colon irritabile. De som är drabbade vittnar om symptom som uppsvälld mage, gaser i magen, förstoppningsproblematik, eller det motsatta. I vissa fall en kombination av båda. I regel blir besvären värre av stress och oregelbundna mat- och toalettvanor.

Cardboard box of assorted vegetables on kitchen counter

 

FODMAP
FODMAP står för Fermenterbara, Oligo-, Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer (Polyols). Den som äter enligt FODMAP-dieten, plockar bort alla kolhydrater som är fermenterbara ur kosten. Kolhydrater som fermenterar, jäser i tarmen vilket leder till gasbildning som kan ge magknip och vara smärtsam. Problemen ökar radikalt, som man kan förstå, vid intag av kolsyrade drycker.

 

FODMAP – 5 kategorier
De här FODMAPs delas in i fem kategorier: Laktos, mjölksocker, som finns i mjölk. Fruktos finns bland annat i frukt, majssirap och honung. Sorbitol, mannitol och liknande, finns i olika frukter, grönsaker och sockerfritt godis (ehh). Fruktaner är en slags fibrer som finns i vete, lök, vitlök och cikoriarot. GOS är fibrer som finns i bönor, kikärtor och sojamjölk och i vissa grönsaker och honung.

 

FODMAP-appar
Det finns nedladdningsbara FODMAP-appar även på svenska. I appen finns olika livsmedel listade som är markerade med olika färger. Grön markering görs av livsmedel som inte innehåller FODMAPs. Gult markerar att det är ok med intag i begränsad. Rött innebär att livsmedlet innehåller ett högt intag av FODMAPs – ät ej. I appen finns ett antal recept. Brödrecepten baseras på glutenfritt mjöl. Inspiration till matlagning utan FODMAPs kan man få på webbplatsen matklubben.se. Det gäller bara att vara vaksam på FORMAPs i recepten och ersätta dem med de gröna alternativen eller så kan ett gult kanske slinka med om det inte är för mycket av det livsmedlet i relation till de gröna. Röda livsmedel bör undvikas helt och hållet – om man vill slippa IBS.