Att äta glutenfritt har blivit lite av en trend, vilket naturligtvis är positivt för alla glutenintoleranta – det betyder nämligen att utbudet av glutenfria caféer och restauranger i Stockholm har ökat markant.

En av dem hittar man i Vasastan, närmare bestämt på Torbjörn Klockares gata. Där ligger Marco’s, en restaurang som kombinerar det bästa av det italienska och det svenska köket, och där glutenallergiker kan njuta av något så ovanligt som glutenfri pizza och glutenfria kroppkakor – något som var otänkbart för inte så länge sedan. Förutom god mat kan Marco’s också bjuda på en mysig miljö som känns klassiskt italiensk. Om pizzorna på Marco’s inte duger kan man också bege sig till Giro, som endast serverar pizza – särskilt lyxiga pizzor, dessutom. Alla kan självklart beställas på glutenfria bottnar.

Om man föredrar det amerikanska köket framför det italienska ska man söka sig till Lily’s Burger, som faktiskt finns på två platser i Stockholm: dels på Nytorget på Södermalm, dels på Hornbergsstrand på Kungsholmen. Konceptet är amerikansk diner från 1950-talet, både när det gäller maten och inredningen, som bjuder på skinnsoffor, pastellfärger och bensinpumpar. Maten består av en rad olika burgare med glutenfritt bröd, som självklart serveras i korgar.table-71380_960_720

Ett kök som mer naturligt passar glutenallergiker är det vietnamesiska, då många rätter i det klassiska vietnamisiska köket är glutenfria, utan någon särskild anpassning. På Minh Mat kan man äta vietnamesisk mat lagade på ekologiska och närodlade råvaror, och den som är glutenintolerant kan äta det mesta på menyn. Dessutom har restaurangen en hel avdelning på menyn med veganska rätter – det är med andra ord hit man ska gå om man har en bekantskapskrets med många specialdieter.

Många som äter glutenfritt idag gör det inte på grund av att de lider av celiaki, utan för att de har valt det själva av hälsoskäl, då de upplever att de mår bättre av att undvika gluten. Om du är medveten om din hälsa, och gärna vill arbeta i förebyggande syfte för att behålla en god hälsa, kan en naprapat eller en annan manuell terapeut hjälpa dig med övningar och personliga råd som förebygger att du får värk eller problem senare i livet. Du hittar en naprapat i Stockholm på Naprapatmats.se.