En glad nyhet för alla som är glutenintoleranta är att det blir allt trendigare att äta glutenfritt, en trend som har spridit sig till Sverige från USA. Bakgrunden till detta är att många anser att det är mer hälsosamt att undvika gluten, eftersom det tros vara inflammatoriskt. Den ökade konsumtionen av glutenfritt har kanske framförallt märkts av i dagligvaruhandeln, där försäljningen av glutenfria produkter har ökat med mer än 50 procent de senaste två åren. Någon annan som har märkt av ökningen är Karin Moberg, som äger och driver det glutenfria bageriet Friends of Adam på Södermalm i Stockholm.hands-731265_960_720

Friends of Adam öppnade portarna redan år 2010, och specialiserade sig på glutenfritt bröd. På Friends of Adam bakar man endast glutenfria produkter, för att kunderna ska kunna vara helt säkra på att det inte finns några spår av mjöl eller andra glutenprodukter i bröden. Bageriet är något av den glutenintolerantas paradis, då man här hittar allt från klassiska matbröd till surdegsbröd och formbröd, liksom sötsaker som muffins, småkakor och tårtor, det sistnämnda på beställning.

Karin Moberg, som alltså är bageriets grundare, hade när hon startade ingen egentlig erfarenhet av brödbak. Hon hade arbetat med marknadsföring och kommunikation, men ville skapa en förändring i sitt liv och göra något som hon verkligen tyckte om. Hon inspirerades av de upplevelser hon fått av celiaki via sin bonusson, som fick diagnosen när han var nio år gammal. Moberg märkte då hur svårt det var för glutenintoleranta att hitta bakade produkter som faktiskt smakade gott. Efter många experiment med olika recept, där bonussonen Adam agerade provsmakare, hade Karin Moberg tagit fram sju recept på bröd som hon var nöjd med, som blev grunden till bageriet. Idag är det dock inte Karin själv som bakar, utan en bagare och konditor vid namn Oscar Målevik.

Stockholm är en paradox på så sätt att det går att hitta allt man tänkas behöva, till exempel ett specialbageri för glutenfritt bröd, samtidigt som det kan vara svårt att hitta just det man vill ha, för att utbudet är så stort. Om man till exempel letar efter en tandläkare i Stockholm har man så många att välja på att det kan göra det svårare att hitta den rätta. Du kan göra valet enklare för dig genom att söka på Varden.se.