För de som är glutenintoleranta är kosten den enda effektiva behandlingsmetoden, och det är således mycket viktigt att man lär sig vad man kan och inte kan äta som glutenintolerant. Även om det är lätt att memorera att man inte kan äta spannmål, kommer man snart att inse att detta utesluter många fler produkter i matvarubutikerna än bara mjöl.

Förutom de uppenbara bovarna som vetemjöl, kornmjöl och rågmjöl, måste en person som lider av celiaki noggrant undersöka innehållsförteckningen i de flesta hel- eller halvfabrikat innan hon eller han äter dem. Detta eftersom vetemjöl ofta är en av ingredienserna i dessa fabrikat. Dessutom kan vetemjöl finnas tillsatt i matvaror som normalt annars är helt glutenfria, till exempel charkprodukter, som ibland använder vetemjöl som utfyllnad. Man måste också tänka på att inte äta några fisk- eller kötträtter som är panerade. Gluten kan också gömma sig i olika typer av godis, till exempel lakrits och kexchoklad. Slutligen finns gluten också i de flesta former av pasta och nudlar. Som nybliven glutenintolerant gäller det alltså att vara på sin vakt, och hellre läsa innehållsförteckningen en gång för mycket än en gång för lite.oats-421043_640

Med det sagt finns det vissa livsmedel som är säkra för en glutenintolerant att äta. Dessa är mjölk, ost (och de flesta andra mejeriprodukter), ägg, kött, fisk, grönsaker, frukt, rotfrukter, bär och rena kryddor. Det finns också flera mjölsorter som är naturligt glutenfria, som arrowroot, bovete, hirs, majsmjöl, potatismjöl, sojamjöl, polenta och risgryn. Med dessa mjölsorter går det utmärkt att till exempel baka glutenfritt bröd. Det finns även färdiga mjölmixer som är glutenfria, men de flesta med celiaki experimenterar själva och hittar med tiden ett eget brödrecept som de tycker om. Länge trodde man att havre var farligt för glutenintoleranta, men numera vet man att havre snarare kan vara ett näringsrikt tillskott till glutenintolerantas kost. Även med havregryn måste man dock se upp, eftersom det finns varianter som är fiberberikade. Detta betyder att de innehåller gluten, och alltså inte kan intas av en person med celiaki.

Om du ska arrangera en fest med gäster som är glutenintoleranta, och är osäker på hur man lagar glutenfri mat eller vad du kan bjuda dem på, kan du göra det enkelt för dig själv och beställa glutenfri mat via catering. Det kan du till exempel få hjälp med på Primacatering.se.