Är du glutenintolerant kan det ibland verka jobbigt att veta vad du kan äta. Det är många matprodukter som innehåller gluten, både i uppenbara produkter så som bröd och pasta, men även i andra produkter som exempelvis såser och pålägg. Vete, råg och korn är de sädesslag som innehåller gluten. Många andra sädesslag är naturligt glutenfria, som havre, men måste ha hanterats helt separat från andra sädesslag för att kunna garanteras vara helt glutenfria. När du är glutenintolerant kan du välja att äta förädlade produkter, som pasta och bröd i glutenfria varianter, men du kan även välja att äta oförädlad mat.
Substitut för bröd
Det är fler och fler som väljer att avstå från att äta gluten, trots att de inte är glutenintoleranta. Många upplever att de känner sig tunga i magen när de äter glutenrik kost. För de som inte vill äta gluten men ändå äta bröd finns det alternativ. Du kan exempelvis köpa eller göra egna bröd som är tillverkade av majsmjöl, bovete, havre och sojamjöl. Välj ett bröd som innehåller fibrer för optimal maghälsa. Ett bättre bröd för din mage är ett bröd som innehåller glutenfritt mjöl och diverse fröer, som exempelvis linfrön. Det finns idag många olika alternativ för de som äter glutenfritt, så som färdigtillverkade bröd eller mjölmixer, pasta, pålägg och annat. Du bör dock alltid läsa på förpackningarna för att vara helt säker på att det är glutenfritt. Du kan även välja att inte äta av de färdigtillverkade produkterna utan gluten och bara äta kött, fisk, mejeriprodukter och grönsaker.
En övergående omställning
Det kan kännas jobbigt när du har fått reda på att du är glutenintolerant. Det är en omställning att inte kunna äta allt längre och det kan vara jobbigt att behöva kolla på olika förpackningar hela tiden. Efter att en period har gått kommer du dock att ha fått in vanan för din nya diet och veta vad du kan köpa i affärerna och vad du inte kan äta. Då är det inte lika krävande längre utan går automatiskt. Du kommer snart märka att det finns gluten i många fler livsmedel än förväntat. Var noga med att kolla ingredienser i såser, pålägg, snacks och färdigrätter. I de flesta affärerna finns det idag separata glutenfria hyllor och frysar. När du ska äta ute kan du gå till restauranger som du redan vet erbjuder en glutenfri meny. Du kan även meddela restaurangen innan att du har glutenintolerans så brukar de kunna erbjuda glutenfri kost.