Det finns många myter och (tyvärr) många trender vad gäller glutenfri kost. Det är viktigt att komma ihåg att om en person är glutenintolerant så kan denne överhuvudtaget inte äta gluten eftersom den personen har en allergi mot gluten. Om man däremot är känslig mot gluten så kan man äta det men kanske inte ska äta så mycket för att inte riskera att få symtom. Dock finns det många olika trender vad gäller kosten och gluten kan få många människor att göra en kovändning vad gäller den egna kosten.

Forskare från Australien och Kanada undersökte om det var skillnad i effekten av träning efter att trender kommit om att glutenfri kost är bättre för träningsresultaten; de undersökte därför hur glutenfri kost i verkligheten påverkar idrottare. Idrottarna fick i studien den ena veckan äta mat som innehöll gluten och den andra veckan äta glutenfri kost, dock visste inte deltagarna själva om vilken vecka de fick vilken kost. Resultaten visade att det inte fanns någon som helst skillnad på effekt mellan glutenfri kost och den kost som innehöll gluten. Då studerade man idrottarnas prestationsförmåga, grad av inflammation i kroppen men även deras upplevelse av välbefinnande och eventuella problem med matsmältningen. Dock var studien relativt kort så därmed vill de ej uttala sig om påverkan på idrottarna under längre tid men forskarna drar slutsatsen att glutenfri mat inte kan anses vara en “mirakelkur” för att få bättre effekt av träningen.

Därför är det egentligen bara att träna som vanligt så länge man mår bra trots kostförändringar och oavsett om man äter glutenfritt eller ej. Det finns ju massor med olika träningsformer att undersöka och material att kunna köpa hem, exempelvis från gorilla sports, så att man kan bygga ett eget litet gym hemma.

Tidningen ToppHälsa skriver om myter vad gäller glutenfri mat. Vidare beskriver de att forskarna är eniga om att det inte är hälsosammare att äta glutenfritt än annan kost. Forskaren Caroline Dunn verksam på University of Florida kommenterar myten om att glutenfri kost främjar viktminskning eftersom man inte äter så mycket kolhydrater då. Hon menar att glutenfri kost hyllas felaktigt eftersom folk ofta tar bort skräpmat från sin kost och detta kan man göra utan att eliminera gluten och ändå få samma resultat vad avser viktminskning. Dock ska man inte glömma bort att vissa menar att det inte är bra att undvika gluten, om du inte är allergisk, samtidigt som andra menar att det är bara att utesluta helt, oavsett så ska man göra det som man själv mår bra av! Det är dock viktigt att man ser över sin kost för att säkerställa att man får i sig de näringsämnen som behövs för att man ska må så bra som möjligt. Och glöm inte, det är skillnad på att vara allergisk mot gluten eller vara känslig!