Allt fler väljer att utesluta gluten ur sin kost, antingen helt eller delvis. Anledningarna kan vara många. Det kan bland annat vara att man är överkänslig eller helt intolerant mot gluten. Många väljer även att utesluta gluten i största möjliga mån om de exempelvis upplever huvudvärk och uppblåsthet. I dessa fall påverkas allmänhälsan på ett flertal sätt. Nu finns det dock gott om naturligt glutenfria alternativ som man med fördel kan använda sig av. Teff är ett exempel på detta, och kan användas som ett utmärkt substitut för ris eller pasta.

Homemade gluten free shortbread cookiesÖverkänslig mot gluten utan att veta om det?

Att vara överkänslig mot gluten har på senare tid visat sig vara vanligare än man först trott. Symptomen behöver inte nödvändigtvis alltid vara starka magsmärtor eller liknande, utan relativt vanliga problem och åkommor har visat sig bero på överkänslighet mot gluten. Det kan vara väldigt diffusa och svårtolkade symptom, såsom utslag på huden, huvudvärk, ledvärk och en allmän trötthet. Dessa symptom är dock lätta att lindra, eller få bort helt, genom att utesluta glutenintaget i största möjliga mån. Det finns gott om alternativ som med fördel kan ersätta våra vanligaste produkter som är rika på gluten. Teff, Amaranth och Nakenhavre är några trendiga korn som är naturligt glutenfria, och därmed utmärkta att ersätta till exempel mjöl, pasta och ris med.

Gå ner i vikt genom att utesluta gluten?

Att utesluta gluten blir mer och mer populärt. Människor världen över har insett att man genom att utesluta glutenrika produkter kan gå ner i vikt, och dessutom fortsätta alla hålla vikten stabil. Det går i praktiken ut på att äta magert protein och rikligt med grönsaker. Samtidigt byter man ut bröd, pasta, ris och potatis mot glutenfria produkter som exempelvis Teff och Amaranth. Detta anses vara en hälsosam och varierad kost. När man byter ut kolhydratrika produkter mot andra som är glutenfria och har färre kolhydrater lagrar kroppen inte heller samma mängd vätska. Bara denna vätska brukar kunna utgöra några kilo som man snabbt blir av med genom att följa denna metod.