Gluten ingår i mängder av livsmedel och maträtter som vi regelbundet äter. Därför kan det vara svårt att bli glutenfri över en natt. Även om det glutenfria utbudet på restauranger och caféer åtminstone i Sverige har blivit bättre än tidigare blir sociala tillställningar svårare. Du kan lätt känna dig som ett problem för resten av familjen eller kompisgänget eftersom du måste kontrollera maten. Men i längden är det värt sitt pris för att bli av med dina besvär är guld värt.

Det är dock slitsamt att bli glutenfri på egen hand. Du bör därför som start alltid göra ett test hos din vårdcentral. Du kanske känner av symptom som tyder på glutenintolerans men det är viktigt att utesluta att det inte rör sig om någon annan sjukdom eller besvär.

Misstänker du glutenintolerans?

Har du under en längre tid haft besvär som på olika sätt tyder på att det är gluten som är inblandat? Då kan det mycket väl vara så att du har celiaki eller är intolerant mot gluten som det kallas för i vardagsspråk. Du kanske har tydliga magbesvär som påminner om de symptom glutenintolerans genererar. Men det kan även vara mer luddiga symptom så som sura uppstötningar, vilket du snabbt lindrar med losec som kan köpas receptfritt på apoteket. Svårare magproblem som diarré som inte ger med sig eller förstoppning kan däremot vara ett tecken på celiaki. Men det behövs göra tester för att säkerställa att det rör sig om en intolerans mot gluten. Kontakta din lokala vårdcentral eller familjeläkare för att göra ett celiakitest innan du slutar helt med gluten. Du behöver tämligen nyligen ha ätit gluten för att testet ska kunna visa på intolerans, om det är fallet.

Glutenfri kost för hela familjen

Ett alternativ för att göra vardagen smidigare för hela familjen när någon visar på glutenintolerans är att göra menyn glutenfri för alla. Det brukar i regel vara enklare än att laga olika rätter till varje måltid. Dessutom är det inte alls krångligt så länge kreativiteten finns. Barnen kommer inte att sakna de vanliga makaronerna om det finns andra spännande alternativ på matbordet. Du hittar till exempel bönpasta, vilket brukar bli en favorit bland barn. Sen finns helt naturligt glutenfria produkter så som ris och quinoa. Numera finns det dessutom mängder av glutenfria alternativ i matvaruaffärerna. Men i längden är det alltid mer hälsosamt att äta glutenfri mat och glutenfritt bröd som är tillagad eller bakad från grunden. Recept finns det gott om på nätet. Leta upp en matsajt och sök efter recept under “glutenfritt” så har du inspiration för en hel vecka.

Barn kan utan problem äta en glutenfri kost utan att vara intoleranta. Men kom ihåg att kosten bör vara varierad och innehålla rejält med bra fibrer. Fisk, nötter, frön och avocado innehåller mycket B-vitamin och ersätter vetets rikliga mängd av B-vitaminer.