Att ha glutenintolerans, eller celiaki som det också heter, betyder att man inte tål gluten. Vad är gluten? Gluten är ett protein som finns i sädesslagen vete, råg och korn. I tunntarmen finns tarmludd som har som uppgift att ta upp näringen i maten. Vid glutenallergi försvinner tarmluddet och det kan då leda till inflammation i tarmen. De vanligaste symtomen vid glutenintolerans är diarré, förstoppning och gaser i magen. Trötthet är också ett mycket vanligt symtom. Dessa symtom behöver inte betyda att man har glutenallergi, men om man har magbesvär så är det viktigt att ta kontakt med en läkare och göra en utredning vad besvären beror på.

No bread, thanks: gluten-free conceptAtt leva med glutenallergi

De flesta har någon form av magproblem vid glutenallergi, men symtom kan variera från person till person och det finns även skillnader på symtom om man är barn eller vuxen. Om man har magproblem av något slag bör man ta kontakt med sin vårdcentral och göra en utredning vad problemen beror på. Om det visar sig att man är glutenintolerant så får man leva med den sjukdomen hela livet. Det kan kännas lite tungt, men det är inte så svårt att leva med glutenallergi idag. Det finns massor av glutenfria varor i matbutikerna och mängder av recept på nätet. Till och med många restauranger har glutenfria alternativ och för barn som går i skolan lagas glutenfri mat.

Det är inne med glutenfritt

Idag har en del forskare kommit fram till att vetemjöl inte är bra för någon av oss. De rekommenderar glutenfri kost även om man inte har glutenallergi. Det har blivit en innegrej, men faktum är att många mår bättre om man skippar det vita mjölet i kosten. Ska man då gå över till glutenfritt? Nej, det behöver man inte göra, men man ska inte gå länge med magproblem. Man kan prova en månad med glutenfri kost och se om man mår bättre av det. Visar det sig att man gör det så är det inte farligt för kroppen att fortsätta äta sådan mat.