Får eller lamm är faktiskt en av de bästa kötträtterna att laga för den som har celiaki. De allra bästa tillbehören är potatisbaserade, och det fungerar utmärkt med såser som inte innehåller något gluten. Det är dock inte helt ovanligt att ogilla lammkött. Det beror oftast på att man har ätit något som inte är bra tillagat (“det smakar kofta”). Så för dig som är glutenallergiker kan det vara en bra investering att faktiskt lära dig att laga det här köttet på ett sätt som gör att det blir riktigt gott.

Vanliga tillbehör

En lammstek passar perfekt med en god potatisgratäng härligt gratinerad med en smakrik ost. Ett annat alternativ är rotsaker. Om du vill hitta en perfekt balanserad smakkombination så är lammfilé med blandade ugnsrostade rotsaker gratinerade med chèvre en helt fantastisk upplevelse. Servera endera med en enkelt tomatsallad så har du mat som passar lika bra till vardag som till fest. Om du gör en ordentlig sats har du dessutom över till flera matlådor.

Såser och viner

Den klassiska såsen till lamm är en rödvinssås. Den behöver inte redas alls utan baseras på vin, fond och schalottenlök. Om du föredrar någon annan sås finns det sätt att reda såsen utan att tillsätta gluten som ger ett nästan lika bra resultat.

När det gäller vinval så trivs får eller lamm bäst tillsammans med ett tyngre vin. Gärna ett lite lyxigare franskt vin av Châteauneuf-du-Pape-typ. Andra passande viner som är lättare att hitta i budgetsegmentet är Côtes-du-Rhône eller Shiraz.

Ha egna lamm

Om du är så pass lyckligt lottad att du har stora egna marker så är får eller lamm väldigt bra nyttodjur att ha hemma. De sköter sig själva för det mesta och är inte dyra i drift. Det enda du behöver göra är att stängsla in området du har dem på, fårstängsel och fårnät hittar du här, vilket är ett enkelt ingrepp. Observera dock att om du har fler är 20 djur gäller andra regler, kontrollera då med din lokala länsstyrelse vad som gäller. Beroende på hur pass mycket jobb du vill göra själv kan du antingen sköta klippning och slakt på egen hand eller ta in hjälp med det. Oavsett vilket så kommer både du och dina eventuella barn ha stor glädje av dessa djur. Får och lamm är väldigt sällskapliga av sig så de blir både nyttodjur och ett trevligt sällskap.