Allt fler drabbas av celiaki och glutenkänslighet vilket kräver att de måste lägga om sin kost och börja äta glutenfritt. Detta kan dock vara ett problem, särskilt för barn som gärna vill gå på kalas och äta tårta precis som de andra kompisarna. För att inkludera alla i kalaset kan du som förälder ordna ett glutenfritt kalas, och det finns många möjligheter att göra detta i Stockholm.

Hos partykungen.se hittar du många festartiklar, prylar och tillbehör till ditt glutenfria kalas. Du kan välja mellan olika teman och färger, så att du enkelt kan anpassa dina inköp till barnets önskemål. Här finns ljusslingor, sifferballonger, pinatas och allt annat du kan behöva till ett roligt kalas.

Alternativ för glutenintoleranta

Det finns idag många glutenfria alternativ du kan använda när du ska baka till kalaset. Bovetemjöl är en bra bas som du kan blanda tillsammans med andra glutenfria mjöl som rismjöl. Rismjölet är gjort av ris och passar bra till att blanda ut med då det inte har någon stark smak.

Gluten i bakelser och godis

När du ska skapa tårtor, bakelser och annan mat till kalaset är det viktigt att du läser i innehållsförteckningen först. Halvfabrikat innehåller ofta gluten och vetemjöl, dessutom kan charkprodukter ha tillsatt vetemjöl trots att de i grunden är glutenfria. Gluten kan också finnas i godis, som i kexchoklad och lakrits. Det är därför viktigt att noga se över all mat som serveras på kalaset i förväg, så att det inte innehåller gluten. När du bakar egna bakverk till kalaset kan du också använda dig av mandelmjöl, bönmjöl och fibrex från sockerbetor.

Om du bor i Stockholm och vill underlätta inför kalaset, kan du beställa mat från någon av alla de caféer eller restauranger som erbjuder glutenfri takeaway i Stockholm. Minh Mat i Stockholm erbjuder till exempel vietnamesisk mat som är glutenfri och kan ge inspiration inför kalaset.